Vijfde rit: Fort Portal – Fort Portal: we maken een grote achtvormige lus langsheen enkele vulkanische meren, en we passeren langs een Broederlijk Delen initiatief.

We rijden vandaag terug voor twee sponsors tegelijk: onze weldoeners van de dag zijn Izit (Zele, Ignace De Coster) en Checkmade (Zele, Jeroen Dombrecht).

Izit is het selfmade bedrijf van Ignace: recht-toe recht-aan IT services, zowel onderhoud en installatie van hardware als ontwikkeling van homemade software. Géén particuliere klanten, maar liever de (alweer) gezonde KMO.
Checkmade is het nieuwe geesteskind van ondernemer-pur-sang Jeroen Dombrecht: Oostvlaming met een Westvlaams korstje (in die volgorde, graag). Checkmade is actief op velerlei vlak: kluizen, beveiliging, stalen deuren & ramen, etc…
Alweer leuk om de kleuren te mogen verdedigen in een BD-shirt voor twee Zeelse topbedrijven die steeds paraat staan om lokale initiatieven te ondersteunen!

Na enkele kilometer bezoeken we de “Research Development and Advocacy Non Governmental Organisation”, wat men wijselijk en kortweg dan maar “KRC” heeft gedoopt (wat toch een stuk beter bekt dan “RDANGO”). Bij KRC zitten de slimmeriken van de Rwenzori: promotie ter verbetering van landbouwtechnieken, assistentie bij marketing en finance, een food change lab, climate change adaptation interventions, humanitaire interventies (migratie uit Congo, huiselijk geweld, sexueel misbruik). Er is ook een lokale radio die via de ether de bevolking warm maakt voor allerlei initiatieven. We worden live verwelkomd en één van ons mag een boodschap de lucht insturen: het hese en met diepe stem gesproken “I’m Kathleen and I lóóóve Uganda” zorgde alvast voor een plotse korte opstoot van testosteron in de Rwenzori.

En de rit? Boeiend, glooiend, klimmend, zanderig, rotsig, heet, stoffig, met een stop in het Kyaninga Resort, een volledig uit hout opgetrokken ‘paaldorp’ met een hele leuke bar en restaurant. Vermits Steller Dezes nog steeds gewond is waren we al vanuit KRC met de boda-boda hierheen gekomen en ons aldaar een bureel geïnstalleerd om te bloggen. Een uurtje of wat later kwam de groep aansluiten.

En hier past een dankwoord: “de groep van Zele” doet het in dit BD-gezelschap méér dan uitstekend, en dat heeft allicht te maken met de uitstekende fysische voorbereiding die we wekelijks kregen tijdens de spinningsessies van Dieter Van Dooren (Fit & Flex, Lokeren). Nogmaals dank, Dieter!

Laatste nachtrust bij de nonnetjes van Lisieux, morgenochtend verbindingsrit naar Murchison Falls.

Klik op de foto’s voor een grotere afbeelding